top of page
casa-del-cinema-roma
 
​Casa Del Cinema
 

L.go Marcello Mastroianni, 1

00197 Roma

Telefono: 06 423601

 
 
 
 
  • Wix Facebook page
  • YouTube Classic
  • Flickr App Icon
Media partner
 
 
Сто години българско кино
ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В РИМ

25 - 31 май 2015

От 25 до 31 май 2015 г. италианският Дом на Киното (Casa del Cinema – Villa Borghese) ще е домакин на осмото издание на Празника на българското кино в Рим, организиран от Българския културен институт в Рим с подкрепата на Министерство на Културата и Националния филмов център.

 

Тазгодишното издание е посветено на стогодишнината на българското кино: през 2015 г. се навършва точно век от прожекцията на първия български игрален филм Българан е галант на пионера Васил Гендов. Копие от този филм не е запазено, но кинообщността от години вече е избрала датата 13 януари за честване на Деня на българското кино.

 

В програмата са включени някои от най-интересните ленти създадени през последната година като Съдилището, последната творба на режисьора Стефан Командарев (награда за най-добър български филм от „София филм фест” през 2014 г. и за главна мъжка роля на фестивала „Златна роза” ’14) и Досието Петров на режисьора Георги Балабанов и известния френски сценарист Жан-Клод Кариер, грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.

 

Годишнината е и повод в Рим да бъдат показани някои от най-обичаните филми от миналото, специално преведени за случая, между които заглавия, които са добре познати в Италия като „Козият рог” на Методи Андонов и „Крадецът на праскови”  на Въло Радев.

 

По традиция за откриването на Празник на българското кино в Рим ще пристигне делегация от актьори и режисьори, оглавена от Министър Вежди Рашидов, който ще проведе работна среща с италианския си колега Дарио Франческини, на която се предвижда да се преподпише споразумението за филмови копродукции между България и Италия.

 

По време на седмицата на българското кино в Рим гостуват и младите дизайнери от „Плакат Комбинат” с изложбата  I love this film, колекция от постери, които дават съвременна гледна точка към популярни български и чуждестранни филми чрез плакатното изкуство. Ще участват 30 изявени български художници, повечето от които базирани в София – от областта на графичния дизайн, плаката, съвременното изкуство и илюстрацията.

 

Събитието е организирано съвместно с българо-италианска асоциация „Феникс”, под патронажа на  Посолствата на Република България в Италия и при Светия Престол и Община Рим и с подкрепата на Уникредит – Булбанк, италианския писателски съюз, Италианска търговска камара в България, Malinka Italia и E-Campus. Медийни партньори са БНТ и италианските Affaritaliani, Cinecorriere, Cineuropa, What’s up magazine. 

 

bottom of page