top of page

 

XVI Фестивал на българското кино: истории от днес и от вчера, между страдание и изкупление

От 22 до 24 септември, столицата отбелязва 16 години българско кино.

От 22 до 24 септември, както винаги, в Къщата на Киното в Рим (Ларго Марчело Мастрояни) се провежда Фестивалът на българското кино, който тази година отбелязва своя XVI издание. Със съдействието на Българския институт за култура и под ръководство на Жана Яковлева, това събитие представя най-доброто от българското кино и отново ни изненадва с най-значимите филми.

 

Откриването на 22 септември, по традицията, започва с голяма церемония: присъстват Посланикът на България в Италия Тодор Стоянов, министърът на културата Крстю Кръстев, номинираната за "Оскар" през 2021 г. Мария Бакалова и режисьорът Мариан Валев. Прожекцията (20:45 часа) е на филма "Чалга" на Мариан Валев, история за тийнейджърски драми и неочаквани приятелства. В залата ще бъде съставът с Цветелина Стоянова, Елеонора Иванова, Любомир Нейков, Николай Николаев, Димитър Гочев.

 

Събота, 23 септември започва с участието на номинираната за Оскар 2021 г. Мария Бакалова, която ще се срещне с публиката в сесия за въпроси и отговори (Q&A) от 17:30 до 18:30 часа в зала “Cinecittà” в Casa del Cinema, където ще обсъдим киното, а Мария ще отговори на въпросите на публиката. В 18:45 часа е предвидено прожекцията на филма "Българският кораб потъва в бурно море" (2022), режисиран от Петринел Гочев, който разказва за мечтите на децата. В залата ще присъстват режисьорът и актрисата и сценаристка Гергана Змийчарова. Следва в 20:45 часа филмът "Добрият шофьор" (2023) на Тонислав Христов, който разказва интензивната история на Иван, компромисите и опитите му да преодолее вината си. В залата ще бъдат актьорите Малин и Борис Кръстеви, за да се срещнат с публиката.

 

В неделя, 24 септември, от 18:45 часа ще се излъчи документалният филм "Ваклуш", заснет от режисьора и продуцент Николай Василев, който ще присъства в залата. Филмът разказва сложния и смел живот на теолога Ваклуш през период от 20 години. В 20:45 часа фестивалът приключва с "Блок" на Тодор Мацанов, първата италиано-българска продукция и единствената българска творба, заснета по време на пандемията от COVID-19. В залата ще бъдат актьорът Борислав Чучков и продуцентът Франческо Фратини.

 

Напомняме, че фестивалът се организира от Българският културен институт в Рим с подкрепата на министър на културата, под патронажа на българското посолство в Италия и благодарение на ценния принос на Air Bulgaria и на Италиано-българското културно общество "Ла Фениче".

 

 

 

casadelcinema.jpeg
bottom of page