top of page

 

ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В РИМ

Празникът на Българското Кино се завръща в Дома на Киното в Рим, за да отпразнува десетата си годишнина от 25 до 28 май, като за първи път събитието ще бъде представено и в Милано от 23 до 25 септември. На фокус е българската кинематография, непозната и притегателна за италианската публика с изключително богатите си изразни средства. На фестивала, по традиция, ще присъства делегация от режисьори, актьори и автори на филмите включени в програмата.

 

Тазгодишното издание ще се открие с Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син (2015) на Иглика Трифонова. Базирана на истинска история, тази завладяваща драма разказва за сблъсъка между двама амбициозни адвокати (Romane Bohringer e Samuel Fröler) на процеса в Хага на Международният трибунал за войната в бивша Югославия. По време на процеса става ясно, че търсенето на истината и търсенето на справедливостта не винаги са едно и също нещо.

 

Програмата продължава с два филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, двама български режисьори, вече известни в Италия с Урок (разпр. От IWonder Pictures/Unipol Biografilm Collection). В Рим ще бъде прожектиран предпремиерно и новият им филм, Слава, включен  и в списъка от заглавия на тринадесетото издание на Biografilm Festival – International Celebration of Lives (Болоня, 9-19 юни).

 

Ще бъде прожектиран и дългоочакваният втори филм на Димитър Коцев - Шошо, Маймуна,  носител на наградата на публиката на София Филм Фест през 2016 г. Лентата разказва историята на двете сестри Ива и Мая и тяхното пътуване от детството към зрелостта. Когато техният свят се променя завинаги, сестрите ще трябва да отговорят на въпроси, които възрастните дори не смеят да задават. 

 

Запазено е и достойно място за представяне на съвременното изкуство. Документалният филм Мост към Кристо на журналиста Евгения Атанасова е посветен на едно от най-завладяващите арт-събития за 2016 г: Плаващите кейове в езерото Изео на Кристо. Отделна фотографска изложба е посветена на мащабния проект на именития български творец.

 

Празник на българското кино в Рим се организира от Българския културен институт в Рим, благодарение на съдействието на Министерството на Културата на Република България и НФЦ, под патронажа на Посолството на Република България в Италия и при  Светия престол и на Министерството на Културата Рим и с ценната подкрепата на FUIS (Съюз на италианските писатели) и на Българо-италианската асоциация „Феникс”. Медийни партньори на събитието са: Българската Национална Телевизия и bTV.

bottom of page