top of page

 

XV Празник на българското кино – всичките багри на една голяма кинематография 

От 24 до 26 юни се честват 15 години от откриването на българското кино за италианската публика 

Превърнал се в традиционно ежегодно събитие, Празникът на българското кино се завръща в Дома на киното в Рим със своето петнадесето издание. Организиран от Българския културен институт под художественото ръководство на неговата директорка г-жа Жана Яковлева, тази среща с най- доброто от българската кинематография се ражда от самото начало с идеята за празник, на който е представено яркото творчество на една кинематография, с която Италия е в много тесни творчески отношения от доста години.

Припомняме, че събитието се организира от Българския културен институт в Рим под патронажа на Българското посолство в Италия. Но и благодарение на ценния принос на Италианско-българската асоциация „La Fenice”.

Откриването, както предварително бе съобщено, ще се състои на 24 юни (Лятна арена, 21:00 ч., при дъжд зала „Делукс”), в присъствието на режисьора Ники Илиев, с филма Завръщането 2 – комедия с романтични нотки, в която се разказва за приятелство и солидарност. В актьорския състав присъстват Башар Рахал, Орлин Павлов, Райна Караянева, Диляна Попова, Николай Мутафчиев.

Следващият ден, 25 юни, започва с два късометражни филма (зала „Кодак”, 18:00 ч.), и двата на Станислава Айви, присъстваща в залата, за да се срещне с публиката – Знам какво направи и Ехо, първият е трилър с политическа окраска, вторият е история на журналист в условията на пандемия. Програмата продължава с документален филм (зала „Кодак”, 18:30 ч.), с който младият режисьор Борис Славчев, присъстващ в залата, изразява дълбоката си почит към Наследството на Борис Христов с непубликувани исторически документи от частния архив на великия оперен певец и мечтите на млади студенти от посветената на него академия. Следва в 19:30 ч. (зала „Делукс”) Петя на моята Петя на Александър Косев – две паралелни истории на две подрастващи момичета с техните въпроси и терзания; първата се самоубива през 1979 г., втората е обрисувана в своя път на млада жена, голяма поетеса с изключително чувствителна душевност. Ще присъстват в залата за среща с публиката продуцентът Николай Урумов и главните героини Албена Павлова и Алена Вергова. В 21:15 ч. (Лятна арена, при дъжд зала „Делукс”) е прожекцията на Бягство на Виктор Божинов – режисьор, с който италианската публика имаше възможност да се запознае през миналата година с Голата истина за група Жигули. Този път, избирайки езика на трилъра, Божинов ни разказва история за хора и човешки взаимоотношения, които в този филм изразяват конфронтацията между две радикално противоположни групи млади хора. За среща с публиката в залата ще присъстват продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов от „Гала Филм”, сценаристката Деляна Манева и актьорите Александър Кендеров и Снежана Макавеева.

На 26 юни от 18:30 ч. (зала „Кодак”) ще бъде почетен още един велик оперен глас с документалния филм Школата Кабаиванска на Найо Тицин, който ще присъства в залата заедно със самата Райна Кабаиванска, с продуцента Георги Текев и сценариста Петър Барбалов. Тицин, станал известен на италианската публика със своите документални филми на оперна тематика, рисува с чувствителност и поезия образа на тази грандиозна изпълнителка, нейните роли, нейния живот през очите на нейните студенти – както историческите, станали вече прочути изпълнители, така и на по-младите от днешно време.

Следват още два филма. От 19.15 ч. (зала „Делукс”) е редът на Жените наистина плачат на Мина Милева и Весела Казакова, и двете присъстващи в залата заедно с Ралица Стоянова, една от главните героини на тази сага, разиграваща се в семейство, съставено предимно от жени (с майсторска изява на Мария Бакалова) и една единствена мъжка фигура, бащата господар, който заема централното място на трапезата. Всичко това на фона на една разбунена София около дебата за Истанбулската конвенция. Празникът на българското кино завършва в 21.15 ч. (Лятна арена, при дъжд зала „Делукс“) с Жълт олеандър на Лъчезар Аврамов, черна комедия с политически привкус, която дърпа ушите и на България и на Италия с пареща ирония. За да се срещнат с публиката, наред с режисьора, ще бъдат актьорите Мариан Вълев и Лука Габо, съавторът на сценария Димитър Стоянович и продуцентът Николай Мутафчиев.

 

 

casadelcinema.jpeg
bottom of page