top of page

 

От 21 до 23 юни Дни на българското кино се завръщат в Рим

…Киното, което не очаквате….

Великата Ели Скорчева се завръща с “Уроците на Блага” на Командарев. Фокус върху големите приятелства между италиански и български артисти с два документални филма на Георги Тошев и върху силата на пропагандната култура с “Weimar Express” на Милена Фучеджиева.

От 21 до 23 юни в Домът на киното в Рим (Ларго Марчело Мастрояни) се завръщат Дните на българското кино, които тази година се радват на своето XVII издание. С подкрепата на Българския културен институт в Рим, вече седемнадесет години фестивалът предлага фокус върху най-значимите филми.  Кино, което винаги е с високо качество и също толкова често емоционално, както в своите драматични и иронични, романтични и гротескни нюанси. За това издание са предвидени три игрални филма и още три документални филма: едно пътешествие, пълно с изненади през минала и настояща история, нейната болка, нейните положителни и отрицателни герои.


Фестивалът се открива на 21 юни с наградения „Диада“ на Яна Титова, драматичен филм с участието на Маргарита Стойкова, Петра Зърноречка, Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев и Жана Яковлева, който разказва историята на тийнейджърка, която иска да отиде при майка си в Америка, за да уча рисуване.

 

22 юни се открива с два важни документални филма, и двата на Георги Тошев, които говорят много за връзката между българските и италианските артисти: първият, “Христо завинаги”, посветен на Христо Живков, актьор, станал известен със сътрудничеството си с Мел Гибсън и Ермано Олми, но и с Моника Белучи, който почина през 2023 г. на 48-годишна възраст. Вторият филм – “Чапа среща Фелини”, посветена на приятелството между българския скулптор Георги Чапкънов и Федерико Фелини. От 21.00 ч. по програма “Майка” на Зорница София, режисьор и сценарист на лентата: историята, вдъхновена от истинската история на Елена Панайотова, за една жена, която, неспособна да има деца, пренасочва желанието си за майчинство, като посвещава себе си на самотни деца в Африка

 

23 юни също е разделен между документално и игрално кино: от 18.30 ч. в програмата ще бъде представен „Ваймар Експрес“, дебютният документален филм на Милена Фучеджиева, която след прочита на книгата на историка Бенджамин Мартин „Новият нацистко-фашистки ред“ за европейската култура, отива към преоткриването на истинско културно-пропагандно движение за нацистка културна хегемония над Европа, на която писателката Фани Попова-Мутафова изглежда е била един от основните пропагандатори в България. Дните на българското кино ще бъдат закрити от “Уроците на Блага” на Стефан Командарев, носител на Голямата награда на журито на Римския филмов фестивал през 2023 г., с невероятната Ели Скорчева, която ще присъства в залата: историята на Блага, седемдесетгодишна бивша учителка, наскоро овдовяла, тя продължава да дава уроци по български в дома си и се забърква във водовъртежа на грандиозна измама, но реагира с необичаен цинизъм.

Припомняме, че събитието се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското Министерство на културата, под патронажа на Българското посолство в Италия и с ценния принос на италианско-българската културна асоциация “Ла Фениче”.

 

casadelcinema.jpeg
bottom of page