top of page

Ingresso gratuito fino ad esaurimento posti. Film in lingua originale con sottotitoli in italiano. 

ДИАДА

21 ЮНИ | 21.15 часа

 

Режисьор и сценарист: Яна Титова


Участват: Маргарита Стойкова, Петра Църноречка, Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев, Цветан Алексиев, Ирмена Чичикова, Жаклин Доцева, Жана Яковлева.


Продуценти: Ваня Райнова, Александър Алексиев, Ники Стоичков
Оператор: Мартин Балкански

В центъра е историята на Диада, 16-годишно непокорно момиче, което живее в малък град, което има много социални проблеми в училище, но има голяма мечта: да се присъедини към майка си в Америка, за да учи рисуване. Животът й се преобръща, когато разбира, че й остават само няколко дни, за да се доближи до целта си. Дори най-добрата й приятелка не може да й помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Филмът спечели 4 награди "Златна роза"; спечели Голямата награда в категорията Just Film на филмовия фестивал PÖFF Tallinn Black Nights; Наградата „Златна роза 2023“ за най-добър филм, Награда за най-добър режисьор и Награда на критиката Награда на град Варна за най-добра актриса; беше в официалната селекция на филмовия фестивал във Варшава през 2023 г.

Documento da parte di F_edited.jpg
Monica_Hristo_edited.png

ХРИСТОС ЗАВИНАГИ

22 ЮНИ | 18.30 ч

Георги ТОШЕВ и неговите документални филми за поредицата Непознатите

Журналист и режисьор: Георги ТошевОператор: Борис Пинтев


Добре познатият на италианската публика гост Георги Тошев, телевизионен журналист и режисьор, тази година ни предлага два документални филма, които разказват много за тънката нишка, която свързва италианските и българските артисти

Документален филм за Христо Живков, първият български актьор, който направи истински пробив в голямото международно кино с участието си, превърнало го в световна звезда, във филма "Страстите Христови". Сътрудничеството с Мел Гибсън, Ермано Олми, Моника Белучи му помогна да превърне мечтата си в реалност. За съжаление той почина преждевременно в началото на 2023 г. С поклон от Георги Тошев, който пропътува километри, за да разкаже за своя приятел и актьор Христо Живков.

ЧАПА СЕ СРЕЩА С ФЕЛИНИ

22 ЮНИ | 19.30 ч

Журналист и режисьор: Георги Тошев

Оператор: Борис Пинтев

Преди 30 години на малка римска уличка българският скулптор Георги Чапкънов сбъдва мечтата си: среща с италианския режисьор Федерико Фелини. Тази среща се превръща в приятелство между двама артисти с международна репутация. Чапкънов създава единствения портрет-бюст на режисьора на La Dolce Vita, който Маестро Фелини харесва достатъчно, за да бъде показан публично. Филмът е посветен  на неговата 80-годишнина.

 

МАЙКА

22 ЮНИ | 21:00 часа

Драма

Режисьор: Зорница София
Продуцент: Зорница София


Продуцентски компании: Nu Boyana Film Studios, Focus Media, MQ Pictures Ltd., ostlicht filmproduktion


Изпълнителен продуцент: Петър Минчев
Композитор на музиката: Дарко Маркович
Участват: Дария Симеонова, Леон Лучев, Дария Димитрова, Парис Вамбуи, Стив Матиас, Ламар Мунене
 

Най-новият филм на Зорница София като режисьор и сценарист „Майка” е копродукция на България, Германия и Хърватия. Това е един от онези сърцераздирателни филми, които разказват съвсем реална житейска ситуация: история, брилянтно изиграна от Дария Симеонова, вдъхновена от историята на Елена Панайотова, която преодолява невъзможността си да стане майка, като пренася своята креативност и любовта си към театъра сиропиталище в Кения.

Всички деца, участващи във филма, както в България, така и в Кения, с едно изключение, не са деца актьори. Те са сираци или деца на улицата.

Documento da parte di F(2)_edited.jpg
vaimar-ekspres8-1024x576_edited.jpg

ВАЙМАР ЕКСПРЕС

23 ЮНИ | 19.30 часа

България: 2023 г., 75 минути.

Жанр: документален

Сценарист и Режисьор: Милена Фучеджиева
В ролите: Алвхилд Двергсдал, Иво Димчев, Пламен Дойнов, Катя Зографова, Александър Кьосев, Капка Кънева, Туре Рем, Жизел Сапиро, Лейф Хамсун

 

“Веймарски експрес” е дебютният документален филм на Милена Фучеджиева, която, след като прочита книгата на историка Бенджамин Мартин „Новият нацистко-фашистки ред за европейската култура“, отива към преоткриването на истинско културно пропагандно движение за нацистката културна хегемония над Европа, на която като че ли писателката Фани Попова-Мутафова е била един от основните пропагандатори в България.
„Преди 5 години, докато търсех информация за Фани Попова-Мутафова в интернет, попаднах на тази книга на историка Бенджамин Мартин „Новият нацистко-фашистки ред за европейска култура“, издадена от Harvard Press. Веднага я поръчах. Книгата е изключително изследване за нацистката пропаганда и нейните европейски амбиции. Открих, че съществуването на Европейския съюз на писателите, чийто съосновател се оказа Фани Мутафова, не е цел за мен предоставят на зрителите достъп до едни изключително важни, но непознати за мнозина у нас исторически факти и събития, в които България играе сериозна роля." - Милена Фучеджиева Филмът е създаден със съдействието на ИА "Национален филмов център".

 

УРОЦИТЕ НА БЛАГА

23 ЮНИ | 21:00 часа

Режисьор: Стефан Командарев
Сценарий: Стефан Командарев, Симеон Венциславов
В ролите: Ели Скорчева, Герасим Георгиев, Стефан Денолюбов, Розалия Абгарян

 

 

Уроците на Блага от Стефан Командарев, носител на Голямата награда на журито на Римския филмов фестивал през 2023 г., с невероятната Ели Скорчева, която ще присъства в залата, разказва историята на Блага, седемдесетгодишна пенсионирана учителка, която току-що овдовяла, въпреки това продължава да дава уроци по български в дома си и се забърква във водовъртежа на грандиозна измама, но реагира с необичаен цинизъм.

 

След като предлага своята рефлексия върху българското общество чрез своята история за две различни професионални категории, таксиметровите шофьори в “Посоки” и полицаите в “В кръг”, Стефан Командарев се фокусира в тази работа върху една социална група.


Главният герой на „Уроците на Блага“ е пенсиониран учител и представлява сложен събирателен образ на онова поколение хора, чиито ценности бяха безмилостно пометени от капитализма в постсоциалистическата епоха.


bottom of page