top of page

ПРОГРАМА

Всички филми ще бъдат прожектирани в оригинал със субтитри на италиански език.
Вход свободен до изчерпване на местата. 
colore-camaleonte-film
colore-camaleonte-film-2
colore-camaleonte-film-3
Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син (2015)
Четвъртък, 25 май                               Зала DELUXE (124 места)
20:30 ч.

България, Холандия, Швеция, 2015, 102 мин
Сценарий: Иглика Трифонова
Режисьор: Иглика Трифонова
Оператор: Рали Ралчев
Музика: Теодосий Спасов
С участието на: Ромaн Боранже, Самюел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков
Продукция: Клас филм – Росица Вълканова
Копродукция: Phanta Film – Петра Худингс и Filmlans International – Улф Синерхолм, Българска национална телевизия & Film i Skåne AB / Stiftelsen Ystad Österlen Filmfund cъвместно с Weydeman Bros.
С подкрепата на: Програма МЕДИА, Национален филмов център, Холандски филмов фонд, Шведски филмов институт, Шведска Телевизия

Историята на едно момче от затънтено село в Босна, чиято съдба попада във въртопа на големите исторически събития в региона. За това как той, макар и за кратко, се превръща във важен участник в тези събития. За това как високата игра на политика и правосъдие употребява един “малък” човек за постигането на “голямата” истина в името на всеобщата демокрация, а после как се отрича от него. Филм за едно съвременно жертвоприношение.

indimenticabile-ghena-film
indimenticabile-ghena-film-3
indimentibile-ghena-film-2
Летовници (2016)

Петък, 26 май                                       Зала DELUXE (124 места)
18:30 ч.

Режисьор - Ивайло Пенчев

Сценарий - Ивайло Пенчев, Божан Петров, Весел Цанков

Оператор - Христо Бакалов

Музика - Георги Стрезов

В ролите - Анета Сотирова, Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, София Бобчева, Милена Аврамова, Елица Григорова, Васил Банов, Ивайло Драгиев

Продуцент - Стоян Стоянов

Продукция - URBAN MEDIA

 

В хотел край морето ваканцията събира група от случайни гости. Всички искат да преживеят едно щуро лято. Забавлявайки се с несгодите и капаните, които дебнат летовниците, зрителят със смях ще открие, че щастието се крие в отношенията с най-близките ни хора, а не е заровено в пясъка на морския плаж.

 

„В този филм има различни видове смях, хората се смеят на различни неща, но това е търсен ефект, защото ние много се постарахме българският зрител да може да намери себе си в някого от героите. Да намери, ако не себе си, то поне свои близки, роднини, приятели. Всъщност това е една компилация от различни сюжетни линии. Най-важното е, че самите герои преживяват драматични за тях моменти, но пък за зрителите те са комични. Много ни се искаше – и мисля, че го постигнахме – всеки да може да погледне на себе си под друг ъгъл."

Ивайло Пенчев пред Българското национално радио

incognita-film
incognita-film-2
incognita-film-3
Христо (2016)

Петък, 26 май                                       Зала DELUXE (124 места)
21:00 ч.

България, Италия, 2016, 100 мин
Сценарий: Григор Лефтеров
Режисьор: Григор Лефтеров, Тодор Мацанов
Оператор: Ненад Бороевич
С участието на: Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Димитър Рачков, Любомир Нейков, Павел Поппандов
Продукция: Лема филм – Григор Лефтеров, Тодор Мацанов
Копродукция: Федeрико Сарачени, Идеачинема, Италия
С подкрепата на: НФЦ, БНТ

Христо е бездомно момче, което успява да си намери работа и дом под наем. Готов е на всичко, за да има нормален живот. Въпреки че се труди усилено, един ден е уволнен и е принуден отново да заживее на улицата. Времето му минава в постоянно търсене на работа. През зимата обаче животът му става още по-труден и Христо едва оцелява. Една нощ той за малко да убие човек, за да му вземе работата. Все пак всичко се нарежда, докато не му се налага да вземе решение – да спаси живота на приятеля си или отново да загуби работата си.

 

„Христо е от онези нещастни хора, чиито тела понякога показват във вечерните новини в рубриката „Останалите новини“. Камерата „хвърля“ разсеян поглед върху трупа и скъсаните му обувки, а след това фокусът се губи. Най-добре е, ако водещият успее да промени физиономията си от обикновено безразличие до загриженост. За него това не е човек, а нещо, което не живее никъде и не притежава нищо – част от една безлична тълпа. Проектът Христо е филмова инициатива, която цели да превърне този „никаквец“ в личност. Опитваме се да хванем момчето за яката и в последния момент да го изкараме от тълпата. Надяваме се, че чрез тази обикновена история ще убедим зрителя, че този човек съществува. Искаме да покажем на уважаемата публика Христо като материално (и най-вече човешко) доказателство, че в началото на XXI век в град с милиони жители има едни хора, които се борят за оцеляване, постепенно губят всичко човешко у себе си, деградират без капка човешка симпатия и умират в адска самота.“

Григор Лефтеров, Тодор Мацанов

straniero-film
straniero-film-2
straniero-film-3
Урок (2014)
 
Събота, 27 май                                     Зала DELUXE (124 места)
18:30 ч. 
 

Език: български 
Жанр: драма 
България/Гърция, 2014, 105'
Сценарист и режисьор: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Оператор: Крум Родригес
С: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева

Надежда (Маргарита Гошева) е млада учителка, която попада във финансови затруднения и невъзможност да заплати ипотеката си, след като се оказва, че мъжът ѝ - Младен (Иван Бърнев) не е заплащал вноските по нея. Така тя започва да търси всякакви начини да намери парични средства - като взима заем от лихвари, търси помощ от богатия си баща и се надява да получи неизплатени заплати. След като преминава през множество трудни ситуациии и не успява да намери пари, се решава да ограби банка.

 

incognita-film
incognita-film-2
incognita-film-3
Маймуна (2016)
 
Събота, 27 май                               Зала DELUXE (124 места)
20:30 ч. 

България, 2016, 93 мин
Сценарий: Димитър Коцев, Иван Марков
Режисьор: Димитър Коцев – Шошо
Оператор: Александър Станишев
Музика: Виктор Стоянов
С участието на: Александра Костова, Радина Боршош, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Станимир Гъмов, Николай Дончев, Валентин Ганев
Продукция: Спотлайт ООД – Найо Тицин, Димитър Коцев
Копродукция: Кръстьо Ламбев, Елица Кацарска
С подкрепата на: НФЦ, Нова тв, Консепт студио, Ветрогон

Някъде между детството и зрелостта, когато животът представлява низ от лесни решения, светът на сестрите Ива и Мая се променя драстично. Налага се да отговорят на въпроси, които възрастните дори не смеят да задават. Могат ли две тийнейджърки да поемат отговорност за решения на живот и смърт?

indimenticabile-ghena-film
indimentibile-ghena-film-2
indimenticabile-ghena-film-3
Мост към Кристо (2016)
Неделя, 28 май                                    Зала DELUXE (124 места)
17:30 ч. 

 

България, 35’

Автор: Евгения Атанасова

Режисьор: Любомир Печев

Оператор: Недялко Данов

 

Филмът „Мост към Кристо“ разказва за проекта „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео, чрез който зрителите ще се приближат до личността на твореца, роден в България като Христо Явашев, и неговите мисли за изкуството. Документалната лента разкрива подробностите от европейското културно събитие на Лято’2016 - кой е измислил конструкцията; кои са главните действащи лица в това огромното начинание; как физически беше построен проектът; каква беше извънредната логистика и какво спечели регионът и неговите жители; какво преживяха хората на кейовете.

Разказът на Евгения Атанасова-Тенева е от първо лице, тъй като журналистката беше един от стотиците международни работници на „Плаващите кейове“. Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод, документирайки също така и  проектите „Портите“ в Централ парк и „Големият въздушен пакет“ в Оберхаузен. Евгения се среща неколкократно с твореца и разговоря с него за биографичната книга, която подготвя.

Филмът ще разкрие и малко известен и любопитен факт за връзката на придобилия световна известност проект „Плаващи кейове“ с България, която не се дължи само на българския произход на Кристо. Първите прототипи на кубовете, изграждащи „Плаващи кейове“ се тестват на созополското пристанище през зимата на 2015 г. Част от ръководните функции по изграждането му са поверени на българи, подпомогнати от френска и италианска страна. Строежът на инсталацията, която се състои от 30 кея, 100 метра дължина за всеки от тях, общо 220 000 куба, свързани с 220 000 нита, е направен с помощта на български студенти от Националната спортната академия в България. Те летят от София до Бергамо, като екипите се сменят на 14 дни. „Те имат реален принос, имат кредит в създаването на произведението на изкуството „Плаващите кейове“, споделя пред камерата на БНТ Кристо.

sotto-copertura-film
sotto-copertura-film-2
sotto-copertura-film-3
12A (2017)

Неделя, 28 май                                       Зала DELUXE (124 места)
18:30 ч. 
 

Режисьор:  Магдалена Ралчева

Сценарий:  Николай Колев

Оператор:   Емил Топузов

Продуцент: Дейвид Варод

В ролите: Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Дарин

Ангелов, Василена Атанасова, Велислава Костадинова,

 Анелия Мангърова, Калоян Минев, Деян Георгиев и др.

Времетраене: 92 мин.

 

След едногодишно  прекъсване учителката Лина е върната отново  на работа. Изправена пред предизвикателствата на ученици и учители, и без подкрепа у дома, тя достига границата на психическата и професионална издържливост. Там, където много други се отказват.

 

Магдалена Ралчева е български режисьор, завършила е НАТФИЗ специалност филмова и тв режисура, през 2005. Създател е  и директор на МФФ за ново европейско кино ”Златната липа” в Стара Загора от 2013г.

Тя е автор на късометражни и серия от документални филми.

Нейната новела ”Наемателят” получава специалната награда на АRT TV- Сърбия 2008.

Следващият й филм „Още нещо за любовта” печели много номинации и награди.

 „12 а”е последният и игрален филм и се очаква да излезе по кината в България през есента на 2017г.

 

svelare-salome-film
svelare-salome-film-2
svelare-salome-film-3
Слава (2016)
Неделя, 28 май Зала DELUXE (124 места)
20:30 ч.

Език: български 
Жанр: драма, комедия 
България, 2016, 101'
Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева
Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков
Оператор: Крум Родригес
Композитор: Христо Намлиев
С: Маргита Гошева, Стефан Денолюбов, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова

Кантонерът Цанко Петров намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник. Скоро обаче подаръкът спира да работи, a Юлия Стайкова, която е пиар на Министерството на транспорта, е загубила стария му часовник. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство.

 

„Интересуват ни социалните теми, темите за отношенията между хората. Харесва ни да правим човешки филми за човешки същества, които показват как тези човешки същества живеят в реалността, била тя политическа или социална. Фокусираме се върху това как те се справят с всичко, което им се случва.

Урок е първият филм от нашата трилогия, Слава е вторият. Вдъхновяваме се от вестникарските заглавия. Това е основата: и в двете истории има социален елемент, какъвто ще има и в третия филм.“

Кристина Грозева и Петър Вълчанов пред FourThreeFilm.com

bottom of page