top of page

ПРОГРАМА

Всички филми са с италиански субтитри. 
Вход свободен.
colore-camaleonte-film
colore-camaleonte-film-2
colore-camaleonte-film-3
Четвъртък, 19 май, 20:30 часа     

Каръци (2015)

 

Зала DELUXE

Жанр: Драма, Романтичен

България, 96 минути,

 

Режисьор: Ивайло Христов

Сценарист: Ивайло Христов

Оператор: Емил Христов

Музика: Кирил Дончев

В ролите: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Георги Гоцин, Пламен Димов

 

Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици в гимназия в малък провинциален град. Те са неразделни приятели и споделят вярването, че са „каръци". Коко е влюбен в Елена. Момичето иска да е певица. Много се вълнува за концерт на известна рок банда. Събитието разтърсва целия град, давайки начало на нови любовни афери, разочарования и сложни взаимоотношения.

 

Награди:
3 награди от Москва – Голямата награда „Златен Св. Георгий”, на руската критика и на руските киноклубове 4 награди от „Златна роза” – Голямата награда, за женска роля на Елена Телбис, на публиката и на критиката Фестивал „CinEast” (Люксембург) – Наградата на публиката

indimenticabile-ghena-film
indimenticabile-ghena-film-3
indimentibile-ghena-film-2
Петък, 20 май, 18:00 часа

Пътят на буквите (2015),

документален

 
Зала VOLONTÉ 
 

България, 84 минути,

Режисьор: Ралица Димитрова

Сценарист: Десислава Найденова, Ралица Димитрова

Оператор: Пламен Герасимов

Звук: Александър Симеонов, Мариана Вълканова, Стефан Македонски, Иван Андреев

Монтаж: Мариета Чуковска, Ралица Димитрова

С подкрепата на: Национален филмов център

Продуцент: B Plus Film

Копродуценти: Национален дворец на културата, Пик Аудио

 

Това е един пътепис във времето и пространството, който започва през IX век и стига до  днешните  отражения  на  мисията  на  Кирил и Методий. Защо  делото  им  е  толковазначимо за всички славянски народи в най-важните моменти от тяхната история и чакдо  днес? Кой  е  Свети  Методий  –  помощник  и  сподвижник  на своя  по-малък  брат Константин-Кирил  или  истинският покръстител  на българи,  словаци,  чехи  и  поляци? Отговорите  на тези  и  други въпроси  търсят  учени  от  различни  държави,  деца и артисти, пазители на храмове и легенди, които срещаме по пътя на Кирил и Методий и създадената от тях писменост.

 

 

incognita-film
incognita-film-2
incognita-film-3
Петък, 20 май, 20:00 часа

 

Представяне на книгата за Иван Андонов и прожекция на "Дами канят" (1980)

 
Зала VOLONTÉ 
 

Жанр: Комедия, България, 95 минути

Режисьор: Иван Андонов

Сценарист: Георги Мишев

Оператор: Христо Тотев

Музика: Георги Генков

В ролите: Стефан Данаилов, Невена Коканова, Георги Русев, Цветана Манева, Мариана Димитрова

 

 

На 20-ти май програмата за деня ще завърши с представянето на книгата за Иван Андонов, написана от неговата съпруга Люба Маричкова, която включва негови фотографии, картини и текстове, следвано от прожекцията на „Дами канят“ като един своеобразен подарък посветен на една от иконите на българската кинорежисура Иван Андонов, автор на едни от най-големите български евъргрийни.

„Дами канят“ е един от най-емблематичните за 80-те години филм в България, останал в сърцата на зрителите с ролите на Стефан Данаилов, Невена Коканова, Георги Русев, Цветана Манева, Мариана Димитрова. Комедията разказва историята на един чаровен инструктор по шофиране, който след развода си се отдава на лекомислени авантюри. И въпреки че всяка от жените, които го ухажват, се опитва здраво да го впримчи, неотразимият Дон Жуан успява да излезе от всякакви капани.

straniero-film
straniero-film-2
straniero-film-3
Събота, 21 май, 18:00 часа              

Да обичаш Кармен (2016),

документален

 

 
Зала KODAK 
 

България, 65 минути

Режисьор: Найо Тицин

Сценарист: Николай Хайтов

В ролите: Александрина Пендачанска

Новият документален филм на журналиста Найо Тицин „Да обичаш Кармен“ проследява, как „Кармен“ се превръща в легенда, започнала от скица на лист хартия, нахвърляна от Проспер Мериме някъде в Испания. Една вечер в един хан той е зашеметен от сервитьорката от цигански произход, нахвърля портрета й върху лист хартия и по-късно с думи рисува образа на прочутата циганка. Тогава, в средата на 19-ти век, циганското момиче от цигарената фабрика в Севиля скандализира света със свободния си дух и мигновено става символ на модерната, независима жена. Повече от 100 години музиканти, певци, режисьори, изследователи и колекционери пренасят през времето историята на Кармен и я превръщат в легенда. Разказан от британския актьор Бен Крос, филмът преоткрива първите изпълнения на Кармен и нейното място в ранното развитието на звукозаписната индустрия и киното. Паралелно с товa "Да обичаш Кармен" проследява репетиционния процес на постановката на операта Кармен на италианския режисьор Никола Берлофа в Театър Сен Гален в Швейцария и търсенията на сопраното Александрина Пендачанска в главната роля. Безсмъртното изкуство се създава от смъртни хора! 

incognita-film
incognita-film-2
incognita-film-3
Събота, 21 май, 19:00 часа

Още нещо за любовта (2010)

 
Зала DELUXE 

Жанр: Драма,

България, 93 минути

Режисьор: Магдалена Ралчева

Сценарист: Георги Данаилов

Оператор: Александър Лазаров

Музика: Божидар Петков 

В ролите: Калин Врачански, Симеон Лютаков, Сепиде Делфоруз, Мария Статулова, Велко Кънев, Йосиф Шамли, Димо Алексиев

 

 

Филмът „Още нещо за любовта“ е създаден по действителен случай. Историята ни пренася в 1945г., когато младият д-р Иван Руменов, асистент на разстреляния от Народния съд проф. Александър Станишев (известен учен, хирург, създател на новата българска клинична хирургия, министър на вътрешните работи и народното здраве), е интерниран във Варна и бива принуден да напусне жената, която обича. Там той се запознава с арменеца фотограф Дикран, любимец на целия град. Чрез Дикран д-р Руменов преоткрива истинското приятелство и радостта от живота.
За беда, Дикран претърпява злополука и състоянието му е критично. Лекарите не дават никаква надежда за живота му. Тогава в болницата се появява красива жена, която настоява да се омъжи за Дикран, независимо от безнадежното му състояние. Филмът е и последната изява на големия български актьор Велко Кънев, който в края на 2011-та година почина на 63 годишна възраст.

indimenticabile-ghena-film
indimentibile-ghena-film-2
indimenticabile-ghena-film-3
Събота, 21 май, 21:00 часа

Докато Ая спеше (2015)

 
Зала DELUXE

 

България, 90 минути,

Режисьор: Цветодар Марков

Сценарист: Цветодар Марков

Оператор: Кирил Паликарски

Музика: Теодосий Спасов

В ролите: Стефан Денолюбов, Юлиян Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова, Ая Мутавчиева

"Докато Ая спеше" е вторият пълнометражен филм на режисьора и сценарист Цветодар Марков (вече познат на италианските кинолюбители с „HDSP: Лов на дребни хищници”). 
Филмът започва с изпълнението на Асен (Стефан Денолюбов) в театралната постановка по Шекспир „Ричард III”, където той играе главната роля вече пет години. На всяко представление актьорът взима седемгодишната си дъщеря Ая (дебют на Ая Мутафчиева, дъщеря на Христо Мутафчиев), която гледа от апаратната и произнася заедно с него запомнените наизуст реплики. За нея Асен е не просто баща, а смел рицар в блестящи доспехи, който вечно ще я защитава от злото. За публиката Асен е лицето на театъра, всички го обичат и уважават заради големия му актьорски талант, но както се оказва, има един човек, който няма да му отдаде заслужените овации – това е директорът на театъра (в ролята Емил Емилов), който е решил, че артистът вече не може да допринесе за театъра и трябва да бъде премахнат. След уморителната вечер Ая заспива в театъра и това е моментът, в който по шекспировски започва да назрява драма – истинска Война на розите, но не между Едуард и Ричард, а между Асен и директора, между Асен и двуличието, липсата на морал и ценности и малките души, с които е пълен светът. Актьорът разбира, че директорът е решил да прекрати дългогодишната постановка за английския крал и на нейно място да сложи друга – „Вуйчо Ваньо” по Чехов, заменяйки го с прочул се в киното актьор, за когото директорът смята, че ще привлече повече публика.

sotto-copertura-film
sotto-copertura-film-2
sotto-copertura-film-3
Неделя, 22 май, 19:00 часа        

Под прикритие (2015) 

сезон 5, два епизода

 

Зала DELUXE
 

Жанр: Криминален,

България, 110 минути

Режисьор: Димитър Митовски, Димитър Гочев, Виктор Божинов

 

В ролите: Ивайло Захариев, Владимир Пенев, Михаил Билалов, Захари Бахаров, Бойко Кръстанов, Силвия Петкова

 

Новият сезон на хитовия сериал „Под прикритие“, който се излъчва по италианския канал Premium Action на Медиасет, с английското си заглавие Undercover, ще бъде представен пред италианската публика ексклузивно за Празника на българското кино. Сред героите в своя пети сезон в сериала се откроява присъствието на италианския актьор Матиа Збраджя, което е свидетелство за историческото сътрудничество в съвместната кинопродукция между България и Италия.

 

Специално обучения агент Мартин ( Ивайло Захариев) получава най-опасната мисия в България – да се внедри в редиците на мафиотския бос – Петър Туджаров – Джаро (Михаил Билалов). По пътя към целта Мартин трябва да премине през много изпитания и да се слее с престъпния свят. Задачата му се усложнява още повече, когато среща момичето на шефа – Съни (Ирена Милянкова). Докато действа под прикритие и се издига в йерархията на мафиотите, Мартин попада в свят на насилие корупция и престъпления. „Под прикритие” е модерен криминален сериал, който пресъздава реалистично истории от престъпния свят в България. „Под прикритие” е изцяло измислена история и всяка прилика с реални лица е случайна. Въпреки това в сценария на сериала има вплетени много реални случки от модерния живот, за които четем по вестниците и гледаме в новините – гангстерски войни, преразпределение на пазара, флашки с компромати, престрелки в центъра на София, корупционни схеми, банкови обири.

svelare-salome-film
svelare-salome-film-2
svelare-salome-film-3
Неделя, 22 май, 21:00 часа         

Бартер (2015)

 
Зала KODAK 
 

Жанр: Драма

България, 97 минути

Режисьор: Атанас Киряков

Сценарист: Юрий Дачев 

В ролите: Владимир Пенев, Васил Димитров, Калин Вельов, Койна Русева, Татяна Лолова, Михаил Мутафов, Филип Аврамов, Мартина Вачкова, Антонио Николов

 

Създаден по действителен случай, филмът е своеобразно продължение на документалната творба на режисьора „Омагьосани от морето” (2010). И двете истории разказват за живота в едно рибарско селце, за хората в него, с радостите и тъгите им, с опита им да оцелеят в един живот на бартер, срещу мутрите, които искат да разрушат селището и да построят на мястото луксозни хотели.„Бартер” е носител на наградата за най-добър игрален филма за телевизия от фестивала „Златна роза” ‘15, а за изпълнението си във филма Татяна Лолова е удостоена с приза за най-добра женска роля на „Любовта е лудост” ’15.

 

 

bottom of page